Data delen met open IT-standaarden Informatie en advies Beheer en ontwikkeling

Even voorstellen: Anneloes van Klaveren

Anneloes van Klaveren werkt sinds enkele maanden bij SUTC namens evofenedex. Haar doel: het belang van verladers vertegenwoordigen en hen helpen om digitaal sterker te worden. Als zij digitaal beter onderlegd zijn, kunnen zij beter samenwerken met hun IT-leveranciers en logistieke partners en bepalen hoe IT hen kan helpen in de bedrijfsvoering.

Logistiek in de praktijk

Anneloes: “Ik was al vroeg geboeid door logistiek en met een vrachtwagenchauffeur (en boom-kweker) als vader begrijp ik het wereldje goed. De theorie van mijn studie HBO Logistiek ging pas echt leven toen ik het in de praktijk kon toepassen tijdens mijn stage bij transportbedrijf Dijco. De opdracht was het maken van een KPI dashboard en daarom heb ik me verdiept in de software-systemen en het logistieke proces. Het resultaat werd een dataverzameling (met KPI’s, omzet, aantallen pallets, brandstofgebruik, marge) die samengevat kon worden op 1 A4 pagina. De directeur van Dijco was blij met het inzicht dat hij daarmee kreeg en was zo beter in staat om beslissingen te maken op basis van de data.” Het leverde haar een inzending op voor de wedstrijd ‘jong logistiek talent van het jaar’. 

Zij werkte vervolgens vijf jaar lang aan de invoering van een nieuwe versie van een TMS pakket. “Ik ondervond aan den lijve wat er mis kan gaan bij een dergelijk project. Ik werd de tolk tussen gebruikers met problemen en de verschillende IT-leveranciers. In het heetst van de strijd bemiddelde ik over een probleem in de XML-koppelingen, zodat de vrachtwagens toch zonder vertraging konden vertrekken en chauffeurs van informatie werden voorzien. Zo leerde ik de systemen van binnen en buiten kennen. Mijn collega’s wisten me voor van alles te vinden!”, lacht ze.

Intermediair tussen verschillende werelden

Met deze ervaringen kan zij bedrijven helpen bij het voorbereiden van digitale stappen. Maar door deze ervaring kan ze ook heel goed aan buitenstaanders uitleggen waarom digitalisering en standaardisatie zo belangrijk zijn. Anneloes: “Ik zie mezelf als een intermediair tussen de techneuten en de mensen die de systemen gebruiken en ook tussen verladers en vervoerders. Want ik snap de achterban van TLN en maak me hard voor de achterban van evofenedex.”

Zij ziet ook dat digitalisering en standaardisatie niet lukt als bedrijf alleen. “Dit moet je echt regelen door samen te werken in de keten. Je kunt dit niet doen zonder je IT partners, maar ook niet zonder de transporteurs waar je mee werkt en je andere ketenpartners. Verladers hebben net weer andere belangen dan vervoerders. Maar samen kunnen ze wel een heel groot deel van de supply chain beïnvloeden.” 

Missie

Anneloes heeft een missie: ze wil helpen de verhouding tussen klant en IT-leverancier beter te maken. Zorgen dat bedrijven voldoende kennis hebben en dat ze bijvoorbeeld weten van het bestaan van open standaarden, zoals OTM. Zodat ze meer inzicht hebben om te weten welke keuzes ze kunnen maken op het vlak van IT en ook weten wat ze van hun IT-leveranciers kunnen vragen. 


12 oktober 2022
Deel deze post
Labels
Archiveren
Data (on)verwachte werkzaamheden in je TMS?Binnenkort beschikbaar in OTM