Data delen met open IT-standaarden Informatie en advies Beheer en ontwikkeling

Open Trip Model verlost bedrijfsleven van administratieve last CBS enquête

Steeds meer bedrijven leveren geautomatiseerd hun ritdata aan CBS

Het afgelopen jaar zijn logistiek dienstverleners en IT leveranciers begonnen met het geautomatiseerd aanleveren van hun ritdata aan het CBS. Zij doen dit voortaan direct vanuit hun systemen. Daardoor hoeven zij informatie niet meer handmatig in te voeren op een portal van het CBS. Sommige logistiek dienstverleners organiseren dit zelfstandig; andere maken gebruik van de mogelijkheden die hun IT leveranciers hen bieden.

TMS leverancier Filogic heeft in haar TMS een CBS module gebouwd. Deze mogen hun klanten gratis gebruiken. Klanten als Assouw, Lemtrans en Jaspers expeditie maken hier al gebruik van en ook andere klanten hebben interesse.  

Adabt en Bricklog hebben voor hun klanten de CBS koppeling ontwikkeld en geïnstalleerd. Adabt deed dit voor Hessing Logistiek (VSDV), Chr. Vermeer transport, St vd Brink en Mandersloot. Bricklog deed dit eerder al voor De Rooij Transport, Visser Duiven en Tomassen Transport. 

Adabt, FiLogic en Bricklog hebben alle gebruik gemaakt van de beschikbare voucherregeling vanuit de Topsector Logistiek en bieden hun andere klanten inmiddels dezelfde mogelijkheid.

VTS Transport heeft zelfstandig een koppeling met het CBS opgezet. 

Logistiek dienstverlener den Hartogh is gestart met de ontwikkeling van een koppeling met het CBS. Zij doen dit in eigen beheer. Ook TMS leverancier TANS is bezig met zo’n koppeling.

Via een samenwerking van TMS leverancier ErnieSoft en Rijkswaterstaat kunnen klanten van ErnieSoft kosteloos gebruik maken van de CBS module. Deze wordt geactiveerd in het bestaande TMS en wordt 1 jaar gratis onderhouden.

Deze koppeling kent grote voordelen voor alle partijen:

-    Vermindering administratieve lasten voor logistieke bedrijven

-    Sterke verbetering kwaliteit en kwantiteit ritdata voor CBS

-    Verbeterde statistieken en informatie vanuit CBS aan overheden en bedrijfsleven

-    Verdere adoptie en implementatie van het Open Trip Model als 1e basisblok van de Basis Data Infrastructuur (BDI)*.

    *De overheid ontwikkelt de BDI in samenwerking met het bedrijfsleven voor de uitwisseling van logistieke data

29 december 2022
Deel deze post
Labels
Archiveren
In een klap toegang tot containerinformatie
met een API op basis van het Open Trip Model en de chat bot 'HeyWim'